Рекламна фотография – Какво да търсим като клиент

0

Тази статия за рекламната или продуктова фотография ще е по-различна от останалите.

Тук ще се опитам да погледна над този тип фотография един вид през погледа фотографа, но с основна мисъл за клиента и изцяло с идеята да му помогна в търсенето на този продукт.

За всички през този век, както и през миналия, всъщност, е напълно ясно и категорично колко огромна е ролята на рекламната фотография при създаването и поддържането на високо равнище на бранд. Разбира се обаче, тъй като сме в България, тук нещата са малко или доста много по-различни.. През фотографията се минава много често просто ей така, а после нерядко клиентът се чуди защо нещо не се е получило.
Тъй като вече от доста години работя именно в тази сфера, успях да видя страхотно много грешки, които аз допуснах, както в своя продукт, така и в комуникацията си с клиентите. Разбира се подобни ситуации имах и от страна на самите клиенти, но това вече е друг въпрос.
За да е супер систематизирано, както обичам да го правя, ще започна да изброявам точка по точка ключови моменти при този тип фотография. Надявам се четивото да ви се стори интересно и изключително полезно!

Често срещани казуси при рекламната фотография

1. Не е ясно какво точно се иска от снимките

Както при самата реклама имаме реклами за брандинг, чисто информативни реклами или продажбени, то и при рекламната фотография това рефлектира по същия почти начин.

Имаме продуктови фотографии на бял фон (примерно), които генерално имат целта да запознаят абсолютно обективно и вън от всякакви абстракции потенциалния клиент с продукта. Един вид последната стъпка, преди клиентът да си закупи продукта. За мен тези снимки са изключително важни и, извинявам се за думата, ала брутално често пренебрегвани. Защо ли? Защото всеки счита, че може да ги направи вкъщи и накрая резултатът е абсолютно плачевен и дразнещ окото. Ще ми се да изрека, че такъв тип продуктови снимки на бял фон се срещат само в България, но всъщност и в чужбина се срещат крайно забавни резултати, където 5 снимки са на чисто бял фон (255), други 5 на сив, други на жълт и прочие..

Имаме и фотографии, които са с повече лайфстайл и до някаква степен информативен характер. Малко или много тук нещата се смесват и нерядко част от тези кадри могат да отидат при продуктовите или при рекламните в зависимост от изпълнението. В общи линии – как изглежда продуктът в действие. Или как обувката стои на крака на дамата, докато разхожда детето си в парка. Звучи простовато, но всъщност е важен елемент. Аз лично така се инспирирах да си закупя първия ми чифт челсита (обувки тип ролингстонки).

И стигаме до най-високата форма и обикновено най-високоструващата – рекламната фотография. Принципно тя изисква страшно много подготовка и може за 2-5 часа подготовка да се роди 1 кадър, който после да обиколи всички списания, брошури, билбордове. За същите 5 часа могат да се наснимат и 100 добри фотографии на бял фон…

Тук съм сигурен, че някой ще си помисли, че 5 часа за 1 фотография е страхотно разтягане и налудничавост и така фотографът иска само да си увеличи стойността на труда. Не ми се спори на този въпрос, защото след тези 5 часа за снимката идват и после също толкова време за обработка в много случаи, тъй че положението още повече ще се влоши.

2. Искат се твърде много снимки

Няма да съм толкова пространствен тук. Бъркането на качество с количество е често срещан проблем навсякъде и във всеки бизнес. Един хляб за 5лв, върху който са хвърлени труд и средства, и умения или хляб за 60ст, който…

Когато някой ми поиска ужасно много снимки, първият ми въпрос е Защо? и За кого? Много рядко получавам достатъчно добър отговор, а най-често просто човекът иска повече снимки за спомен. Само че да викаш професионалист за снимки за спомен е като да ти се яде дюнер, но да седнеш в ресторант 3 звезди мишлен. Има осезаема диспропорция.

Огромна част от снимките са адски близки по усещане, емоция, положение. Единствено, което ще стане е, че ще си хвърлите средствата на вятъра и накрая няма да може да уползотворите добре бюджета си. Ако пък очаквате клиентът да усети масивно разликата, то това едва ли ще стане. По-добре прибавете малко интересен рекламен текст, опитайте се да ангажирате аудиторията, а това, че фотографията ще е същата, ако е супер добра, аудиторията по-скоро ще започне да ви асоциира с доброто впечатление от нея.

продуктова фотография3. Необработените фотографии!!!!!!

Естествено това е болката на всеки един фотограф или видеограф всъщност. Признавам, че ако фотографът е неопитен е много вероятно да уцели добра фотография, но да допусне да обработи снимката некоректно спрямо рекламата. Извън това обаче, шансът вие да свършите по-добра работа с кадъра е минимална. Освен ако не сте бивш или любител-фотограф, дизайнер, тогава нерядко човек остава с впечатлението, че по всяка вероятност разбира много повече, отколкото наистина разбира, нещо като Ефектът на Дънинг-Крюгер. Впрочем аз се убеждавам от ден на ден колко още адски много имам да уча във фотографията, а това ми дава страхотен стимул да се опитвам да ставам по-добър от вчера.

Второто нещо при необработените снимки е, че сред тях има 50%, които се повтарят; 20%, които не са на фокус; 10%, които са чисто лоши откъм композиция и прочие; 10%, които пък са тестови снимки. Не само че тези снимките не вършат работа, ами ще загубят страхотно много време за преглед, търсене на най-добрата и т.н.

моден фотограф софия

4. Бюджетът е твърде малък, а се очакват страхотни резултати

Бъдете обективни към бюджета си и очакването спрямо фотографския материал, който ще получите. Както в много неща в живота, корелацията между цена и качество е доста здравостъпила..
Иска ми се обаче тук да добавя нещо изключително важно и се старая винаги да съм максимално директен, прозрачен, откровен към своите клиенти, пък и в ежедневните ми разговори с хора. Това, че аз взимам Х средства за реализиране на проект, не значи, че няма да има някой, който ще вземе 2Х по-малко от мен и ще свърши същата работа! А може и безплатно да го направи. Тук дори не говоря за подбиване на цените, което е крайно неморално и не го подкрепям. По-скоро говоря за колеги в бранша, които, първо, не си ценят труда ЦЯЛ ЖИВОТ и за сметка на това се чувстват принудени винаги да подбиват себе си и времето си, второ, започват едва сега и няма как в началото да ценообразуват така, както рекламен фотограф с 5-10-20-50 години в областта.

Тук идва вашата работа като клиент да прецените рисковете, свързани с това да наемете човек с малко портфолио и ниска цена, за да може да влезне в бюджета ви и с надеждата, че ще свърши същата работа..

4. Избира се най-евтиният или най-скъпият фотограф

Не съм човек на крайностите, затова и считам, че е най-добре да се намери някоя средина. Най-евтиният фотограф в 90% от случаите има солидна причина да е такъв – неопитен, млад (различни са нещата), некоректен, незаинтересуван, бавен и тям. Същото е валидно при супер изискващия фотограф. Той пък има толкова много клиенти, че е принуден да отсява, защото иначе няма да може да поддържа качеството си. Също идват и разходи за персонал, техника, фирмени разходи и прочие. Преценката е изцяло ваша, направете информиран избор преди всичко.

5. Няма добра комуникация между фотограф и клиент

Хубаво е и двете страни да имат еднакви очаквания при старта на работа, така както и повреме на нея. Не бавете имейлите, не се крийте от директни разговори по телефон. Такива ситуации само могат да влошат първоначалното добро впечатление, които и двете страни оставят една на друга. Обсъдете всичките тези ключови точки по-горе, бъдете откровени, бъдете прозрачни..

6. По време на снимките не присъства компетентно лице от страна на клиента

Винаги когато е възможно предлагам да присъства самият клиент или, ако е голяма фирма: продуктов мениджър, маркетинг мениджър, дизайнер, архитект, готвач и така нататък.
Не мисля, че мога да акцентирам достатъчно, но.. това, че фотографът е фотограф, не значи автоматично, че той има най-добрия поглед върху потенциалната най-добра реализация на фотографията. Дизайнерът е прекарал сумати часове в търсене на правилната декорация; знае перфектните дни, в които слънцето ще влиза от конкретна точка в дадено пространство; изкарал е часове в аутокад или други програми. С други думи, прекарал е много повече време в проучване на пространството, като нищо може той да знае за ъгъл, от който може да се получи уникален поглед. Ако сте фотограф и четете това, не се срамувайте да искате мнение, да давате шанс на човека отсреща да изкаже погледа си. Това се нарича колаборативна работа, а така се раждат най-добрите реклами.

Още повече – ако се правят фотографии за печат конкретно трябва да се има предвид цялостния дизайн. Това значи текст, лого, други изображения – с всичко това трябва да се съобрази фотографът, когато прави рекламния кадър.

7. Забавяне в сроковете на обработка

За жалост това не е рядко срещан проблем при нас фотографите. (Пък и не само като се замисля, защото постоянно чувам същото за майсторите за ремонт на коли, апартаменти, дизайнери, уеб-дизайнери и тям.) За това имам само едно решение – или поискайте предварително договор с ясно описано време за реализация, или натискайте своевременно фотографа за ъпдейти около това как върви работата. Казвам го всичко това с ясната представа, че повечето хора няма да го направят. Аз също не го правя, защото ми е неудобно да притеснявам някого дори когато съм си в правото. Природа.. какво да я правиш. Но пък поне може да се опитваме и да акцентираме на моралната отговорност, която всички ние носим за сроковете, в които реализираме труда си и да очакваме същото отсреща.

продуктова фотография храни

8. Забавяне във финансовите аспекти

Твърде много пъти съм бил бавен в заплащането при вече свършена работа при това без предплата в никакъв аспект. Включително и съм оставал “с пръст в уста”. Ако наистина оценяте труда като философска величина, то ще разберете, че коректното заплащане спрямо уговореното трябва да се случва акуратно и в срокове. Ако нямате възможност финансова към момента, по-добре изначално прецизирайте бюджета си, за да не се чувствате неудобно един ден, когато се стигне до плащането. Ако пък след свършена работа имате временно финансово неразположение, коментирайте го с фотографа, споделете, че ще направите всичко възможно да се изплатите и го дръжте в течение, аз лично бих разбрал и бих влезнал в положение. Защото в крайна сметка всички сме хора, на никого не му е лесно..

Епилог

Както и в предишни статии, тук също бих желал да благодаря, ако сте стигнали в четенето си дотук. Имам навика да словоотделям доста пространствено, но пък считам, че една по-широка обща култура при всяка една страна винаги носи със себе по-добър краен продукт и желание за работа. Защото за мен едно от най-прекрасните неща на този свят е да работиш с удоволствие, с желание и дори настървеност. Може да е само при мен това, но нещо малко в мен ми подсказва, че и при човека, който чете това, също може да се каже същото. 🙂

За мен ще е също удоволствие, ако мога да ви асистирам с опита си в сферата. Може да погледнете част от портфолиото ми, а също и част от клиентите, с които съм работил досега.

Усмихнатост и бодрост,
Драго

рекламна фотография

[review position="bottom"]

Comments are closed.