Защо снимам сватби?

0

Добре дошли в този доста откровен размисъл от моя страна за сватбената фотография и моето неочаквано за мен самия присъствие в нея.

Навярно, ако не се занимавате с фотография въобще, бихте се запитали абсолютно адекватно: “Леле, какво толкова, всички снимат сватби!” И бихте били прави.

Интересното е при сватбите, че много малко хора започват с концепцията да снимат именно сватби, сигурно 99% от фотографите всъщност започват с мисли как да станат страхотни портретисти или пейзажисти. Но много малко се “юрват” в сватбената фотография.

Сравнително подобна е и моята история. Ето как започна тя, тъй като много хора са ме питали.
Първоначално преди над 6 години ми се наложи да помогна на моя татко като модел на негов бранд за тениски, а впоследствие изведнъж ми се отключи желанието да започна аз да правя фотографиите.

И всъщност точно комерсиалната работа около правенето на фотографии за модна линия всъщност ме въведе в сериозната фотография. Не портрети, не пейзажи, не сватби – дрехи.. След това пък започнах постепенното откриване на почти всеки един стил от фотографията, поради феноменалното ми вманиачаване в нея. (Което продължава все още.)

След няколко години на усилена работа като архитектурен и продуктов фотограф получих покана да снимам сватба на едни прекрасни хора на които съм страхотно много благодарен.
Естествено не мога да кажа, че съм бил особено ентусиазиран, на фона на това, че преди това съм правил модни портрети или пък съм снимал прекрасен апартамент, ала все пак реших, че е време да опитам.

Мислех, че да снимаш сватби е нещо на по-долно ниво от рекламната фотография. Че е нещо, което обикновено снима чичо Петрун от близко село на Асеновград с неговата драга възлюбена Благойка, видеооператор. Двамината сумарно с опит от над 40 години в недигиталното заснемане на знойни селски оркестрални сватби в поречието на свещената река Чая.
Знаех, че в България повечето фотографи се препитават именно с това, но за мен това беше от никакво значение, тъй като аз снимам, заради самата фотография основно. Заради любовта към фотографията..

Е, както сами подозирате вече, – бях толкова тъпоъгълно грешно далеч от тези ми размисли, че не е истина. Никога преди тази сватба нямаше да повярвам, че мога да се насълзя 10 пъти (козирог съм..); да се засмея 100 пъти; да ми се прииска аз да се разтанцувам и да запея (пак ще повторя с добавка обаче – козирог с асцендент телец). Позитивните емоции, които успях да изпитам бяха прекрасни и толкова силни. Въпреки страхотното ми притеснение дали ще се справя на нужното ниво за тези двама влюбени, не преставах да мисля колко позитивизъм, приказност, свръхилюстративна радост блика от тях, от техните приятели и въобще позитивният вайб (трябваше да пусна в употреба поне една чуждица в името на младото поколение), който се ветролееше в пространството.

Доста думи за нещо толкова семпло. Просто се чувствам аз радостен, когато виждам другите хора радостни. Кара ме да съм енергичен, зареден, креативен, мислещ, различен и даващ. Кара ме да желая всяка една моя фотография да донесе повторна радост както на младоженците, така и на техните семейства, приятели, близки.

Това значи ли, че съм престанал с рекламната фотография за сметка на сватбената фотография? Не, ни най-малко. Всъщност да деля ума си в няколко полета ме кара постоянно да търся, да се развивам, да експериментирам. Постоянно държи влечението ми с пълна сила и ме кара да ставам по-добър от предишната фотография. Всичко това е с цена, разбира се. Постоянно работя.

Приятели, изключително ценно е да имаш възможността да заснемеш някого и да знаеш, че един ден, когато си види фотографията, пак ще изпита тази толкова силна и прекрасна емоция от радостта на мига.. сякаш отново е тук и сега…

Ако сте стигнали дотук, то моите поздравления и благодарности за отделеното време, надявам се да ви е било поне малко интересно! Не се притеснявайте да драскате по някой друг коментар, безплатно е! :))))

Ще се радвам и да разгледате много от чудните мигове на които съм имал радостта да присъствам. Ето на този сватбен линк. Ако пък имате допълнителни въпроси, винаги може да ме търсите по телефон или имейл.

Усмивки и позитивен ден!
Драго

[review position="bottom"]

Comments are closed.

tothetop