[:bg]Какво трябва да знаете и да търсите в сватбения фотограф или видеограф?[:]

0

[:bg][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”9870″ img_size=”full” alignment=”center” style=”vc_box_rounded” css_animation=”bounceIn”][vc_column_text]Така, продължавам сравнително кратките си статии на тема Сватбена фотография.

В тази ще се опитам да бъда обаче малко по-изчерпателен, защото считам, че всяка една бъдеща двойка трябва да знаят няколко ключови неща, когато се доверяват на някой сватбен фотограф или видеограф. Само да предупредя – имам свойството да се опитвам да бъда хумористичен. Указал съм местата за хумор по надлежен ред, за да не се получават конфузни обърквания.

Къде да търсите фотограф

Дето се казва, да започнем от азбуката. Имате 3 варианта – вашата приятелка Гинка се е оженила преди 260 дни и си спомняте, че снимките са били хубави, когато ги е получила 6 месеца по-късно; фейса, където сте видяли около двеста дузини реклами на фотографи досега; или google, където сте прелистили 3 страници, отворили сте 33 прозореца и сте пред нервен колапс.Моят принципен съвет е следният: ако сте били на сватба досега и ви е харесало поведението на екипа, който е бил отговорен за снимките и видеото, а впоследствие и самият материал, то погледнете първо натам. Разпитайте за цените, разгледайте още фотографии, попитайте дали всичко е минало по план.Дори всичко да е окей, помислете върху това – Е ли е наистина стилът на фотографа реално репрезентиращ това, което аз бих искал/а да видя в моята сватба. Ако да, то супер! Само че има много сватбени фотографи и всички те се различават малко или много.

Когато преглеждате портфолиото.

Ако не сте си избрали фотограф, то отворете всичките първи 2-3 страници в гугл. Почнете да преглеждате и ако виждате доста снимки, които не ви допадат, или стилът е много различен, директно затваряйте таба. Така максимално ще съумеете да съкратите първоначално авторите. И пак повтарям, трябва да обръщате внимание на стила, някои фотографи са чисто репортажни, други много, много художествени.

Когато преглеждате цените

Вече сигурно сте си казали: “Да, ама накрая ще останат само най-скъпите фотографи и видеографи!”. Чисто теоритично това е абсолютно логично, ала статистически е 100% невярно. Истината е, че в момента под българския Слънчо има адски, адски, АДСКИ много добри сватбени колективи и далеч не всички ще ви таксуват така, както някоя БеГе звезда от плеймейтския ни небосклон (примерно).
Така че има голяма вероятност да попаднете на абсолютно адекватни цени спрямо годината, в която търсите.
Много ясно има огромен шанс да отсеете и най-евтините, но щом сте ги отсяли вече, дали това не е и по-добре за вашите спомени, които ще бъдат уловени по по-добрия за вас начин?
Така или инак, тук вече идва нелеката част да се стигне до 1-2-3-ма фотографи/екипи. Тук аз не мога да дам съвет, единствено мога да ви кажа нещо от обща перспектива. Ако си купувате хляб и знаете, че единият от 90ст е гарантирано не толкова качествен като този от лев, дали ще е толкова голяма разликата ако дадете още 10ст, за да вземете по-доброто? Разбира се, ако разликата стане доста по-голяма, тогава трябва и да се запитате дали не се разтягате финансово твърде много..

Когато се свързвате с фотографа

Питайте за датата, ако не го познавате, пожелайте и да го видите. Имайте предвид, че със сигурност той ще се покаже като рицар на голямозуумов обектив, тоест, ще покаже най-хубавото от себе си, все пак фотографите трябва да са и бизнесмени. Оставете да плати сметката, нека се пържи в неведение дали не се е прецакал и с едно кафе и клуб-сода! ( Шегувам се, разбира се.. принципно. 🙂 )
Иначе тази среща е важна от гледна точка на това да сте сигурни, че определени неща ще могат да минат по начина, по който вие желаете. Трябва да разберете дали човекът е гъвкав или е роден тиранин, облечен като ходеща камера. Генерално може да обсъдите как мислите да се случат нещата в сватбения ден, ако има опит човекът, веднага ще ви подхвърли доста полезни идеи и мнения!
Също тук е моментът да му съобщите колко малко време ще има за фотосесия и как за 60 минути ще трябва и фотографът и видеографът да дадат най-доброто от себе си. Само му наблюдавайте реакциите. ( Или поне за моите гарантирано ще видите как сбръчквам чело и започвам да гледам философски върху нещата с дълбоко зареян синеок поглед в синевата.. 🙂 )
Говорето за плащането отворено и директно. Уточнете дали ще има депозит и кога ще се изплати цялата сума. Най-често депозитът е до ден-два след срещата, а останалото в деня на сватбата.
От личен опит ще споделя нещо – когато младоженците сами подемат темата за депозита, аз разбирам, че те са наистина сериозни и в действителност желаят Аз да бъда техният фотограф. За жалост съм изпадал в доста неприятни ситуации, в които не съм взимал депозит и няколко дни преди събитието, хората се отказват, въпреки че преди това са изразявали невероятен ентусиазъм. Доста е нараняващо откъм морална гледна точка, но това е ситуацията.. Това са редки случаи, да не кажа, че е 1% на фона на всички останали прекрасни хора, с които съм имал радостта да работя!

Малко преди сватбата

Питайте го как е от куртоазия и му съобщете финално нещата. Ако го направите в писмен вид ще е просто супер. Аз лично така се чувствам най-сигурен, поради няколко причини. Номер 1, тъп съм и Номер 2, тъп съм и на всичкото отгоре не помня.. Така ако всичко е написано, е много по-лесно за ментално обхващане.
Може да му благодарите за почерпката и да му съобщите, че сте запазили 1 място за седене за екипа му, за да може да се редуват спокойно, почивайки един по един. Шегувам се! Не го правете, че може и да не дойде..

По време на сватбата – Законът на Мърфи

  1. Графикът – ще бъде нарушен
  2. Фотосесията – може и да отпадне
  3. Снимките с гостите – ще се объркат и ще настъпи хаос
  4. Приемането на подаръци и снимки – ще ви заболи челюстта от усмихване
  5. В ресторанта – ще се обикаля по масите за несъстоялите се снимки, диджеят ще е забравил да включи пушек-машината за първия танц
  6. Тортата – ще се забави рязането
  7. Оувъртайм – ще има, тортата е виновнаРазбира се всичко това е в кръга на шегата.. донякъде. Но все пак го имайте наум, защото много, ама наистина много често нищо не се развива по план. Просто бъдете спокойна ( обикновено мъжът рядко е особено задъхан от ситуацията..).

Няколко важни неща обаче ми се желае тук да споделя.
* Разберете се предварително къде ще е фотосесията, не го оставяйте на шанса и каквото стане! Вие ТРЯБВА да искате да имате хубави фотографии, а повреме на сесията могат да станат чудесни неща.
* Разберете се кога ще са снимките с гостите. Изключително важен момент е това, защото може да изгубите ценно време, за да се снимате по 2-3 пъти с всички гости навсякъде и накрая да не остане време за снимки и видео на вас самите! Дали защото аз много разчитам на тези фотосесии в деня на сватбата и затова винаги искам да съм сигурен, че ще остане време за тях.
Моят съвет е снимките с гостите да ги правите или в ресторанта при получаването на подаръците или на welcome drink-a преди ресторанта. Но да е всичко наведнъж. Ще има чакане особено ако сте поканили всички до 9то коляно.. (Шега, но и факт.)
* Тортата и фотографът и обратното. Повечето уговорки са до рязането на тортата и в 90% от случаите тя идва 2 часа по-късно, а компанията на обективите вече стои 2 часа над договореното. Ако е млад екип, най-вероятно ще си замълчи, но ако са хора с много сватби, бъдете готови за Разговора. За да го направите по-приятно има два варианта. Първият, следите времето и задължително сервирате тортата в уговорените часове, или, вторият, просто бъдете обективни към себе си и към колектива и оправете взаимоотношенията си, за да няма излишно напрежение в този прекрасен ден.

Успокойте се, за бога!

Тук какво да кажа. Дами, успокойте се, на шаферките и кумата също вече им е до гуша от всичко.. Това е ВАШАТА СВАТБА, вашият миг!

На тема спокойствие и веселба може да прочетете този мой разказ за една от най-лудите сватби, които съм снимал досега (може би).

След сватбата

Обикновено може да получите нещата от месец до 6 месеца. За видеото и повече. Много ще е добре да сте запознати предварително със ситуацията. Малко са фотографите в България, които ще доверят част от работата си на друг, за да може да ви дадат снимките по-навреме.
Силно се надявам, че няма да изпаднете в момент, в който да ви забавят много над допустимото.
Впрочем, като получите фотографиите и видеото, облигаторно ги качете поне на 2 места!!!! Пак повтарям – това са Вашите Спомени, пазете ги, защото информацията се губи и няма гаранция, че сватбеният ви екип ще ги е запазил…

Епилог най-накрая..

Това е като цяло, скъпи бъдещи младоженци. Може да съм попропуснал нещо, ако се сетя, задължително ще го прибавя, за да е максимално пълна статията.

Както обичам да казвам, ако сте стигнали дотук, то ви благодаря много за отделеното време, явно сте доста ентусиазирани, за да прочетете 1421 думи до точката.

Ще се радвам да разгледате моята сватбена фотография, където ще намерите още информация. А долу ще видите доста приказни моменти, които съм успял да уловя.

А ако се чудите защо въобще снимам сватби, кое ме мотивира и ме кара да имам толкова много енергия постоянно, ето в тази статия от линка може да разберете. 🙂

 

Много усмивки и прекрасни емоции,

Драго Драганов[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][:]

Comments are closed.

tothetop