[:bg]Архитектурната и интериорна фотография – Ноу-хау и съвети [:]

0

[:bg][vc_row][vc_column][vc_images_carousel images=”5077,5072,5069″ img_size=”full” onclick=”link_no” speed=”3000″ autoplay=”yes” wrap=”yes”][vc_column_text]

I. Що е то архитектурна фотография?
II. За автора накратко
III. За ползата от професионалната интериорна фотография
IV. Съвети при заснемане на интериорна, екстериорна фотография
V. Финал и Галерия

I. Що е то архитектурна фотография?

Тук нямам желание да се спирам и да губя ценно време на читателя. Чисто и просто това е заснемане на най-голямо разнообразие от сгради като хотели или къщи, учреждения, локации с архитектурна значимост, постройки, отделни елементи и прочие, и прочие… Може да бъде външна, така и вътрешна.

II. За автора накратко

Слагам това поле на толкова необичайно място не заради друго, а защото все пак е важно кой пише..
Казвам се Драгомир Драганов и се занимавам професионално с интериорна фотография вече от немалко години основно специализирайки в луксозни хотели и заведения. Да работиш в това поле на фотографията дефинируемо изисква много отдаденост, мислене и желание, но също носи и изключително удовлетворение!

III. За ползата от Професионалната интериорна фотография

Тук умишлено подчертах думата професионална, защото много хора губят своето усещане за реализъм. В днешно време всеки е способен да направи една екстериорна фотография на хотел или сграда със своя телефон и да нарече работата свършена. Това обаче е доста далеч от истината…

Целта на една снимка е не просто да бъде документална, а да създава желание, трепет, емоция! Хората са свикнали от ужасно много години да виждат един почти съвършен рекламен продукт, който да имплицира именно тези свойства. Когато видиш фотография на даден ресторант, ти трябва да поискаш да си точно в него, точно по това време и в абсолютно подобна приятна компания.
Съответно ако снимката просто е една безвкусна компилация от лошо качество на картината, странен ъгъл и липса на живост, то потенциалният клиент чисто ще я подмине и забрави..

Емоцията, трепетта от една фотография (при това без значение дали ще е архитектурна, пейзажна, портретна и т.н.) се съзидават от най-различни фактори включително и най-вече – опит на фотографа, разбиране нуждите на клиента и техника. И макар в подходящите ръце дори телефон да може да свърши определена работа, то това са отделни случаи и те включват отново професионалното изградено мислене.

Ако сте собственик/ци на хотел, ресторант, апартамент и имате нужда от професионално решение за заснемане, разгледайте повече от моята работа в портфолиото ми.

Ако пък сте начинаещ или не само, който желае да разгледа някоя друга идея, как да снима архитектура по-качествено, можете да продължите надолу към съветите.

архитектурна фотография
Фотографията е повече от една снимка, тя трябва да носи емоция и желание.

IV. Съвети при заснемане на интериорна, екстериорна фотография

Преди да започна с изброяването им обаче – една бърза отбележка. Не са подредени по значимост, а са просто изредени. Реално погледнато всеки един от тези елементи е важен и нужен конструкт благодарение на който да се получи чудесен продукт!

1. Сливащи се линии

Това спокойно мога да го нарека най-често срещания проблем във фотографиите на повечето тепърва започващи или само любители, а също и на 3D дизайнери. Широкоъгълните обективи са безценни за архитектурното заснемане, но обикновено на доста скъпа цена – изопачават структурата на пространството. Ако погледнете сега навсякъде около вас, ще видите, че всички линии са прави, без значение под какъв ъгъл се гледат. Затова това е важно и да се предаде в снимката, защото никой архитект няма да желае да види сградата му как се изкривява и смалява в пространството, когато той е вложил толкова усилие в друга посока..

Решението: Винаги сънаблюдавайте поведението на обектива, който ползвате! Разучете кога изкривява най-много, кога пази линиите прави. Обикновено всеки един наклон на обектива надолу или нагоре ще създаде такава дисторсия. Дръжте апарата хоризонтален на земята, за да минимализирате. Изкривяването също се засилва при приближаване до прави линии, така че пробвайте да стоите леко по-назад.
Ако все пак е неизбежно – всичко това, с известно усилие, може да се коригира в програма за фотообработка (повече за това надолу). A също има случаи, в които може да се пренебрегне спрямо ситуацията.

2. Избиране на правилния ъгъл

Това е ключов конституент на добрата архитектурна фотография. Да избереш добрия ъгъл означава и да знаеш кои са важните елементи в пространството. Ако стаята има невероятно луксозно легло, то очевидно трябва да се избере правилния начин да се презентира. Най-често, заставайки по ъглите на помещението, би довело до достатъчно обширен кадър, в който и да има акцент като легло, картина и прочие.

Идеята беше да се акцентира както на картините, така и на интересната светлина, идваща отвън.

3. Избиране на правилния миг

Най-общо възможностите са три: сутрин на изгрев, вечер по време на залез и в синия час след залез и, трето, през останалата част от деня. Естествено, едни от най-очарователните екстериорни фотографии се получават около изгревите и залезите. Светлината е мека, топла, обагряща в изключително въздействащи цветове. А от друга страна синият час носи рядкост и дори приказност на картината. Така че стига да имате такава времева възможност, възползвайте се!
А през останалото време, когато слънцето е високо и не толкова благоприятно, може да се концентрирате върху интериорните кадри на хотела, примерно.

Тъмното небе контрастира чудесно на палмите. А отражението във водата създава допълнителен елемент на интерес.

4. Оборудване

Най-голямата страст на всеки фотограф.. Чак не зная откъде да започна.

Въпрос 1: Нужно ли е да имаме най-скъпата цифрова техника на пазара, за да можем да бъдем добри професионалисти?

Отговорът е абсолютно НЕ. Без значение дали сте с Hasselblad, Nikon, Canon и тям може да постигнете напълно адекватни резултати. Същото важи и за големината на сензора, където също не е необходимо да снимате с “fullframe” сензор или “средноформатен” и т.н. В ръцете на професионалист дори и един смартфон може да доведе до качествена фотография за уеб изобразяване.

Въпрос 2: А нужни ли са най-широкоъгълните или най-скъпите обективи? Ами изкуственото осветление?

И отново репликата ще ми е отрицателна! “Най-широките” обективи могат да доведат до миниатюризиране на пространството и до загуба идеен фокус. Супер скъпите пък обективи често включват аспекти, които не са от особено значение за интериорната фотография. Обективите с промяна на перспективата са несравнимо полезни в действителност. Но тяхната цена често излиза извън възможностите и рационалното инвестиране.
Що се касае до осветлението – в днешно време има някои бюджетни светкавици, които с правилна употреба, биха могли да създадат ексклузивна атмосфера. Да не говорим, че и без осветление се получават страхотни фотографии.

Решението: Забравете за вътрешното желание да имате най-скъпото и атрактивно оборудване.* С помощта на тяло с “кроп” сензор и обектив широкоъгълен обектив (незадължително Canon, Nikon) от поне 14мм към “кроп” сензора би могло да е достатъчно, за да обхванете голяма част от стаята в хотела, примерно. Обектив с минимална апертура f4 също е напълно достатъчен, имайки предвид, че ще се ползва основно при f8-11.
Осветлението. Не се притеснявайте да ползвате натуралната слънчева светлина. Ако пък търсите синтетична светлина, използвайте speedlight с дифузьор или с насочване към стена за омекотяване на светлината. Няма обезателна нужда от студийни блокове за по хиляди левове.
Също помислете за добра тринога, тя е от изключителна важност за интериорната фотография. Такава с видеоглава също може да свърши работа, но най-бързо би било с ябълковидна. С качествена тринога може да изкарате десетилетия и при ужасни условия на експлоатация, помислете върху това..

* Една важна бележка. Казвам всички тези неща, съдейки, че сте навярно едва започващ фотограф на лимитиран бюджет и познания. Ако вече вие имате повече от необходимите средства и мислите, че инвестиране в по-скъпо оборудване няма по никакъв начин да ви затормози, то преспокойно може да помислите за инвестиране в тела с “фулфрейм” сензори и нагоре, тилт-шифт обективи, силни моноблокове, допълнителни аксесоари и прочие.

5. Аранжимент на пространството

Може да имате всичко налично за една добра архитектурна фотография, но пространството да не е подготвено. Което значи следното: трябва да се обърне внимание на пердетата, защото те винаги привличат окото; леглото и чаршафите – обикновено погледът пада именно там изпървом; излишни кабели и аксесоари – това са дистракции, които могат да отвлечат окото от съществените интериорни решения; има ли гледка през прозорците, на която може да се акцентира; позициониране на модел/и или други странични комплиментиращи аксесоари като плодове, блюда, списания и прочие..

интериорна фотография
За тази интериорна снимка идеята беше да се илюстрира една примерна закуска в луксозен бизнес апартамент.

6. Постобработка

Не е облигаторна, но и страшно много зависи от това как се снима, какво се снима и за къде. Понякога са нужни най-малки модификации и изправяния на линии. Изчиствания от частици по сензора е абсолютно задължително, ако искате да предоставите акуратен продукт. По-дълбочинна обработка е от обаче силно значение, когато фотографията ще бъде излагана в голям формат и гледана от близо, защото тогава са много по-видими малките несъвършенства. Ако все пак снимката ще бъде изложена само в интернет, то и семпъл ретуш на контраст, цветове и осветоност би била достатъчна.

[sciba leftsrc=”http://nightchillphotography.com/cnk-content/uploads/2017/10/KKK7742.jpg” leftlabel=”Преди” rightsrc=”http://nightchillphotography.com/cnk-content/uploads/2017/10/KKK7741-HDR_1.jpg” rightlabel=”След” mode=”horizontal” width=”600″]

7. Разбиране на нуждите на клиента

Това, че вие сте фотографът не значи, че разбирате всичко. Съветвайте се, търсете мнението на собственика, на декоратора, на архитекта, интериорния дизайнер. Не забравяйте, че те са прекарали страшно много време в обмислянето на пространството и сигурно имат добри идеи и за заснемането му.
Не забравяйте и да питате какво точно очаква клиентът. Моля ви, обърнете строго внимание на думата очаква. Това, че вие можете да предложите най-фамозната постобработка, най-невижданото осветяване или причудлив ъгъл на фотографиране, това не значи с облигаторност, че и клиентът го иска! Всичко опира до комуникацията, а това е принцип, който е всевалиден и излиза много далеч от рамките на фотографията.

V. За финал

Ако сте стигнали до тук в четенето, явно имате големи нерви, адмирации от мен. Аз се изтощих, докато го писах само.

Желая и да добавя, че тази статия е най-най-повърхностно докосване на тематиката. За повече инфо може да се реферирате до безброй статии, клипове, обучения на различни езици. Пък ако имате въпроси, може да реферирате към мен по имейл.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_masonry_media_grid grid_id=”vc_gid:1507041808214-b056f291-1ceb-5″ include=”5077,3616,3864,3860,3723,3859,5069,5072″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][vc_column_text]

Професионална Архитектурна Фотография

[/vc_column_text][vc_single_image image=”2016″ img_size=”full” alignment=”center” style=”vc_box_shadow” onclick=”custom_link” link=”http://nightchillphotography.com/arhitekturna-interiorna-fotografia/”][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][:]

Comments are closed.